Jedlá soda na úklid: 13 způsobů, jak ji využít

Jedlá soda ti úklid parádně usnadní. Hravě strčí do kapsy spoustu drahých čističů z drogerie a ještě k tomu šetří přírodu. Na úklid ji používám už spoustu let a tady jsou moje tipy, co všechno s ní vyčistíš. Tak pojď na to!

1. Odstraní mastnotu

Se sodou vypucuješ celou kuchyni a po mastnotě nebude ani památky. Vezmi se ní útokem kachličky, varnou desku, troubu nebo digestoř. Uvidíš, jak půjde odolná mastnota najednou dolů. Ano, i z té pořádně zapatlané digestoře!

Jak na to? Jeden hrnek jedlé sody smíchej se čtvrtkou hrnku prostředku na mytí nádobí a dvěma lžícemi vody. Vznikne ti pasta, se kterou vydrhneš jakoukoliv mastnotu a taky spoustu fleků. Umyla jsem s ní třeba školní aktovky.

2. Odstraní připáleniny

Připálila jsi omáčku a už teď víš, že si s tím myčka neporadí? Nasypej do připáleného hrnce několik lžic jedlé sody, nalij na dno trochu horké vody a ještě kápni prostředek na mytí nádobí. Promíchej a směs nech působit alespoň půl hodiny. Pak hrnec vypucuj drátěnkou nebo kuličkou z alobalu. Připáleniny půjdou krásně dolů!

Jak vyčistit připálený hrnec jedlou sodou

3. Vyčistí toaletu

Na čištění záchodové mísy si vyrábím vlastní WC bomby. Pojď to zkusit, je to jednoduché! Stačí smíchat hrnek jedlé sody, čtvrt hrnku kyseliny citronové, pár kapek prostředku na mytí nádobí a na vůni můžeš přidat pár kapek esenciálního oleje.

Se směsí naplň silikonové formičky, nech přes noc ztuhnout a máš vlastní WC bomby na čištění záchodové mísy! Až přijde čas úklidu, stačí jednu hodit do záchodu a umýt ho štětkou. Tady mám pro tebe videonávod.

4. Umyje koupelnu

I když je pořádně špinavá. Se sodou můžeš vypucovat vanu, sprchový kout i umyvadlo. Zasypej je několika lžícemi sody, kápni prostředek na mytí nádobí a vyčisti přírodní lufou nebo obyčejnou houbičku. A je to!

Můj TIP: Baterie a sklo ve sprcháči krásně vyleštíš UNI čističem z bílého octu a vody v poměru 1:4.

Jedlá soda na úklid koupelny

5. Pohltí pach v lednici

Nechal někdo v lednici otevřený plesnivý sýr a teď celá načichla? Jedlá soda si s tím poradí. Nasypej ji do misky a dej do lednice. Pachy do sebe krásně natáhne. Misku se sodou tam klidně můžeš mít i preventivně, ať tě příště zase nepraští nějaký pach do nosu.

6. Odstraní pach z bot

Stejně dobře si poradí i s pachem v botách. Sodu nasypej přímo do bot a nech alespoň hodinu působit. Pak prášek z bot vysypej a zbytek můžeš vyluxovat. Po pachu nebude památky.

7. Vyčistí moč z koberce nebo sedačky

Máte doma štěňátko nebo umíněnou kočku? Když udělá loužičku na koberec, nejdříve utíkej pro starý hadr a skvrnu co nejvíce vysuš. Pak na ni nasypej jedlou sodu a pořádně ji do koberce nebo sedačky zapracuj. Nech půl hodiny působit a sodu vysaj. Tady mám pro tebe videonávod.

Jedlá soda pohlcuje pachy – počuraný koberec

8. Odstraní mastné fleky z oblečení

Ukápla ti v restauraci zálivka ze salátu na oblíbené džíny? Soda si s tím poradí. Flek s ní posypej, kápni prostředek na mytí nádobí a do skvrny je spolu zapracuj. Nech hodinku působit a pak to hoď do pračky. Jestli máš flek na světlém oblečení a ještě ti po něm zůstala skvrna, celý postup opakuj a přidej navíc peroxid vodíku. Tady mám pro tebe vieonávod, jak na to.

9. Vyčistí stříbrné a zlaté šperky

Jedlá soda je skvělá i na čištění zlata nebo stříbra. Jak na to? Vystel misku alobalem a dej do ní šperky. Pak přidej lžíci jedlé sody a zalij to trochou horké vody, aby byly šperky ponořené. Nech působit deset minut, šperky opláchni vodou a vylešti hadříkem z mikrovlákna. Tady najdeš videonávod, jak na to.

Pozor, jestli je na špercích patina, kamínky, perličky nebo jiné aplikace, určitě je vezmi raději ke zlatníkovi.

10. Odstraní zápach z utěrek a hadříků

Utěrky a hadry dostávají pořádně zabrat a ten pach už z nich někdy nejde tak snadno vyprat. Když je ale před praním necháš hodinu odmočit v kbelíku s teplou vodou a hrnkem sody, pach bude fuč.

TIP: Bude fungovat i na zatuchlé prádlo – třeba ručníky.

11. Vyčistí matrace

Věděla jsi, že za jednu noc vyprodukujeme až litr potu, který pomáhá množení bakterií? Matrace proto potřebují jednou za čas očistu. Odnímatelný potah vyper klasicky v pračce, vyčisti ale i samotnou matraci.

Připrav si na to větší množství sody a kápni do ní esenciální olej s dezinfekčními účinky – třeba levanduli, citron nebo tea tree. Jedlou sodu rozpraš po matraci, zapracuj a nech alespoň půl hodiny působit. Pak sodu z matrace pořádně vysaj.

Tady se dozvíš, jak si poradit taky se všemi možnými skvrnami na matraci.

Jedlá soda vyčistí matraci

12. Pomůže odpudit potravinové moly

Potřebuješ jedlou sodu, látkový pytlíček a levandulový esenciální olej – ten totiž moli nesnáší. Dvě lžíce jedlé sody nasypej do pytlíčku, zakápni štědrou dávkou levandulového esenciálního oleje a pytlíček dej tam, kde je molů nejvíce. Klidně si jich připrav víc, ať moly pořádně vypudíš.

13. Odstraní etikety a lepidlo ze sklenice

Chceš znovu použít sklenici od džemu, ale etiketa drží jako přikovaná? Smíchej jedlou sodu s obyčejným rostlinným olejem, aby ti vznikla pasta. Tu nanes na zbytky etikety, nech půl hodiny působit a pak to půjde hravě dolů.

Co všechno ta jedlá soda dokáže!

Tolik síly v jedné obyčejné surovině, viď? A to ani zdaleka není všechno, co jedlá soda umí. Spolu s peroxidem vodíku nebo třeba kyselinou citronovou toho v domácnosti zvládne ještě mnohem víc. Mrkni ke mně na Instagram, kde pravidelně sdílím spoustu tipů na úklid a systém v domácnosti. Ušetříš si čas i nervy.

Na co se jedlá soda při úklidu nehodí

Pozor, jedlá soda je abrazivní, a tak se nehodí na čištění některých hodně citlivých povrchů. Má jemné částečky, které by je mohly poškrábat. Sodu raději nepoužívej na zrcadla, hliník a choulostivé kamenné materiály jako mramor nebo žula. Opatrná buď i u dřeva. Abrazivní sílu sody ale snadno zmírníš tím, že ji rozpustíš ve vodě. Doma má rozhodně zelenou!