Jak na jarní úklid v klidu – kompletní plán

Jaro si přímo říká o generální úklid, viď? Tak si ho pojď usnadnit s mým promyšleným systémem, podle kterého uklízí už desítky tisíc lidí. Poradím ti, jak na jarní úklid v klidu, co si na něj připravit i co s vytříděnými věcmi.

Moje tajná zbraň pro jarní úklid v klidu

No dobře, úplně tak tajná není. Na Instagramu už jsem svůj styl úklidu naučila přes 300 tisíc lidí.

Mojí zbraní není nic jiného, než promyšlený systém! Ten spočívá v detailním to-do listu, který úklid rozkouskuje na malé úkoly. Ale pozor, trikem je, že každý úkol zabere maximálně půl hodiny, většinou spíš jen patnáct minut. Každý den pak uděláš jen jeden až dva. Půl hodinku denně si totiž vždycky najdeš a k malému úkolu se snadněji odhodláš. Během pár týdnů pak máš pořádně uklizený celý domov a ani nevíš jak!

Žádné úklidové nálety, které ti zaberou celý víkend a akorát tě vystresují. On se pak ten velký úklid totiž rád odkládá, když na něj není dost času, viď? Moc dobře to znám. Bývala jsem bordelářka a se svou chaotickou povahou doma nedokázala udržet pořádek. I když miluju čisto! To-do listy mě z toho chaosu vysvobodily.


Stáhni si to-do list jarního úklidu

Samozřejmě že se s tebou o svůj to-do list jarního úklidu podělím! Najdeš v něm kompletně všechny úkoly, které je potřeba na jaře udělat, rozplánované tak, ať postupuješ od toho nejdůležitějšího. Ale klidně si je libovolně zpřeházej, jak budeš potřebovat. Klíčem je každý den si něco odškrtnout. Co to bude, je už na tobě.

Jdeme na to?

Stáhnout to-do list

 

Co si na úklid připravit?

Na důkladný jarní úklid budeš potřebovat pořádnou čisticí sílu. Mně se osvědčil úklid se základními surovinami, ze kterých si během pár sekund vyrobíš vlastní, super účinné čisticí prostředky. A navíc šetrné k přírodě. Společně odstraní i dlouho usazený vodní kámen, vyčistí spáry nebo třeba připálené hrnce. Všechno možné, čemu už si nedávala šanci to někdy vyčistit.

Na úklid úplně celé domácnosti ti stačí:

Aby ti to doma krásně vonělo, můžeš ještě přidat esenciální olej.

Chceš zkusit účinný a šetrný úklid i u vás doma? Všechny ingredience mám pro tebe ve výhodné sadě pro šetrný úklid. Dostaneš k ní i praktickou brožuru plnou receptů a návodů, jak se surovinami jednoduše uklízet a zbavit se i léta usazené špíny. Hromadu úklidových tipů pak najdeš i u mě na Instagramu. Pozor, je to návykové.:-)

Kam po jarním úklidu s vytříděnými věcmi?

Jaro si přímo říká o to zbavit se nepotřebných věcí, viď? Tak se pusť při úklidu i do třízení a vyřaď všechno, co už vám neslouží. Uvidíš, jak vám doma bude hned lépe.

Něco poletí určitě rovnou do koše, něco můžeš ještě prodat v bazaru. Jestli máš ale hezké nezničené věci, které byste rádi poslali dál, tady jsou tipy, kde pomůžou:

  • Oblečení v hezkém stavu daruj do Armády spásy nebo do Klokánka. To obnošené hoď do textilního kontejneru.
  • Hračky darujte do Klokánka, Červenému kříži nebo některému z azylových domů pro matky s dětmi. V dětských domovech už jich mívají hodně.
  • Spotřebiče, které jsou funkční, ale nepoužíváte je, daruj do azylového domu nebo projektu Jsemzpet.cz. Tam už se postarají o to, aby dorazily k potřebným.
  • Kuchyňské náčiní jako vařečky nebo naběračky vezmi do dobročinných obchodů Sue Ryder nebo Cesta domů.
  • Trvanlivé potraviny, které nevyužijete, odvez do Potravinové banky.

Tak jdeme spolu pustit jaro do domu? Stáhni si to-do list jarního úklidu, připrav všechny čisticí prostředky a můžeme se do toho pustit!

 

 

Zpět do obchodu