Jak vyčistit matraci od roztočů a všech fleků

Mají už tvoje matrace něco za sebou a potřebovaly by vyčistit a osvěžit? Nebo se stala nehoda a potřebuješ vyčistit flek? Mám pro tebe návod, jak vyčistit matraci od roztočů, potu nebo moči jedlou sodou a jak si poradit se žlutými skvrnami, fleky od krve a dalších nehod.

Matraci je potřeba čistit pravidelně

Věděla si, že pravidelné čištění matrace ti pomůže k lepšímu spánku? A to hned z několika důvodů:

  • Za jednu noc vyprodukujeme až litr potu, který pomáhá množení bakterií.
  • Na naší odumřelé kůži si pochutnávají roztoči a ti nám způsobují dýchací potíže a bolesti hlavy. Můžou dokonce přispět k rozvoji astmatu a zhoršení atopického ekzému.
  • Neudržovaná matrace dříve nebo později začne nevábně vonět a to nám na klidném spánku určitě nepřidá.
  • Pravidelně opečovávaná matrace déle vydrží.
  • Ten pocit z čisté voňavé postele je zkrátka neskutečně příjemný.:-)

Ideálně matrace čisti jednou za dva týdny. Naštěstí to není vůbec nic složitého a zvládneš to jen s jedlou sodou a esenciálním olejem. Ten ale ani není nutný.

 

Jak vyčistit matraci od roztočů a potu s jedlou sodou

Jedlá soda je pro čištění matrace ideálním ekologickým pomocníkem. Nasává vlhkost, pohlcuje pachy a ničí bakterie. Sama o sobě roztoče neodstraní, když ale dodržíš celý postup a budeš ho pravidelně opakovat, zůstane jich v posteli úplné minimum. Jdeme na to!

  1. Jestli mají matrace odnímatelné potahy, tak je sundej. Návod na to, jak vyprat potah od matrace, najdeš na štítku – u každého výrobce to může být jinak. Pamatuj ale na to, že pro zahubení roztočů a bakterií je při praní potřeba teplota alespoň 60 °C.
  2. Matrace vysaj výkonným vysavačem. Zbavíš je tak prachu a nečistot na povrchu.
  3. V ložnici otevři všechna okna a nech pořádně proudit vzduch. Roztoči mají rádi vlhké a teplé prostředí, tak jim potřebujeme znepříjemnit život. Jestli máš zahradu, ještě lepší možností je vytáhnout matrace ven na sluníčko nebo do mrazu.
  4. Připrav si větší množství jedlé sody a dej do ní pár kapek esenciálního oleje, ideálně takového, který má dezinfekční účinky – například levandule, citron nebo tea tree. Sodu rozpraš po celé matraci a rukama zapracuj do jejího povrchu. Opravdu s ní nešetři.
  5. Nech sodu alespoň půl hodiny působit, klidně ale i několik hodin. Pak celou matraci znovu vysaj.
  6. Stejný postup zopakuj i na druhé straně matrace. Obzvlášť jestli ji pravidelně otáčíš.

Podívej se na video návod na mém Instagramu.

Rovnou vyper i všechno povlečení a dvakrát do roka taky polštáře a přikrývky. I na nich se drží bakterie a roztoči, kteří by se v matraci zase rychle zabydleli.


Jak vyčistit fleky na matraci

Samotná jedlá soda fleky neodstraní. Na ty budeš potřebovat ještě větší čisticí sílu. Podíváme se na to, jak odstranit všechny možné typy fleků, které se na matraci můžou objevit.

Žluté skvrny na matraci

Žluté skvrny, které tvoří ošklivé mapy, bývají výsledkem propocených nocí. Zbavíš se jich snadno pomocí 3% peroxidu vodíku, jedlé sody a prostředku na mytí nádobí. Peroxid matraci taky perfektně vydezinfikuje, aniž by zatěžoval přírodu. Je totiž biologicky odbouratelný.

Postupuj takhle:

  1. Smíchej 200–300 ml peroxidu vodíku, lžičku jedlé sody a lžičku prostředku na mytí nádobí. Ideálně je dej do lahve s rozprašovačem, ať se ti s čisticí směsí lépe pracuje.
  2. Skvrny postříkej připravenou směsí a nech působit. Můžeš si vzít taky houbičku nebo kartáč a do látky ji zapracovat. Po chvíli skvrny zmizí.
  3. Matraci nech pořádně proschnout a je hotovo.

Jak vyčistit matraci od moči

Při takové nehodě je potřeba jednat co nejrychleji.

Postupuj takhle:

  1. Co nejvíce moči nasaj papírovými utěrkami, aby se nedostala hluboko do matrace.
  2. Pak matraci posypej štědrou dávkou jedlé sody s pár kapkami esenciálního oleje (nemusí být), zapracuj ji do povrchu a nech alespoň půl hodiny působit. Soda nasaje vlhkost a odstraní zápach.
  3. Sodu z matrace vysaj vysavačem.
  4. Jestli po moči zůstal žlutý flek, postříkej ho směsí 200–300 ml peroxidu vodíku (3%), 1 lžičky jedlé sody a 1 lžičky prostředku na mytí nádobí – stejně jako žluté fleky od potu. Pak nech matraci proschnout. Flek od moči zmizí a matrace bude vydezinfikovaná.


Jak vyčistit krev z matrace

I krev z matrace vyčistíš stejnou směsí jako žluté skvrny od potu nebo moči. Peroxid je zkrátka perfektním pomocníkem na všechny možné fleky.

  1. Připrav si 200–300 ml peroxid vodíku, 1 lžičku jedlé sody a 1 lžičku prostředku na nádobí.
  2. Směs nastříkej přímo na skvrnu od krve a nech působit.
  3. Namoč hadřík a skvrnu ještě ručně dočisti. U zaschlé krve se může stát, že bude potřeba postup zopakovat. Nakonec ale s jistotou pustí.
  4. Matraci nech proschnout a máš hotovo.

Na e-shopu pro tebe máme výhodnou sadu peroxidu vodíku, jedlé sody a nádoby s rozprašovačem, se kterými si vyrobíš vlastní odflekovač na všechny možné skvrny. Použít ho můžeš nejen na matraci, ale i na oblečení, sedačku nebo koberec. Pustí s ním i umíněné skvrny od jídla a mastnoty.

Máš krev jinde? Třeba na oblečení? Koukni na návod Jak odstranit zaschlou krev>>>


Preventivní péče o matraci pro zdravější spánek

Pravidelné čištění s jedlou sodou matraci prodlouží život a pomůže ti klidněji spát. Mám pro tebe ale ještě pár tipů, na které se vyplatí myslet:

  • Jestli máš oboustrannou matraci, pravidelně ji obracej. Výrobci doporučují jednou až dvakrát do roka.
  • Každé ráno dej peřiny na kraj postele a nech ji nejdříve vychladnout a proschnout. Když postel rovnou usteleš, peřina v ní vytvoří ideální podmínky roztočům.
  • Nemá tvoje matrace odnímatelný pratelný potah? Tak zvaž pořízení chrániče na matraci. Když se stane nehoda, nečistoty neproniknou do matrace a čištění bude mnohem snazší.
  • Jestli doma máte alergiky, vyplatí se jednou do roka udělat hloubkové čištění tepovačem. Kupovat si ho nemusíš, specializované firmy matrace přijdou vyčistit k vám domů.

Pořiď si zásobu jedlé sody a sadu na přípravu domácího odflekovače. Budou se ti hodit nejen na matrace, ale i na ekologický úklid celé domácnosti. Spoustu návodů na to, jak je využít, mám pro tebe na Instagramu.

 

 

 

 

Zpět do obchodu