Jak vyčistit bílé boty – zaručený recept

Taky si pravidelně zoufáš, že jsi zase kupovala ty bílé boty, které jsou hned špinavé? Od teď už nemusíš! Mám pro tebe osvědčený a hlavně jednoduchý návod, jak vyčistit bílé boty, ať už jsou plátěné, nebo kožené. Podíváme se taky na to, jestli je OK prát boty v pračce a jak boty vyčistit jen jedlou sodou.

Jak vyčistit plátěné tenisky

Jdeme rovnou na konkrétní návod. Vlastně takové dva v jednom.

  1. Smíchej 2–3 lžíce jedlé sody a 100 ml peroxidu vodíku 3 %.
  2. Vznikne ti hustá kaše a tu rozetři po celých botách.
  3. Nech 20 minut působit.
  4. Boty dej buď vyprat do pračky, nebo je vyčisti ručně kartáčem.

Koukni na můj video návod s ukázkou před a po. Peroxid umí opravdu zázraky.

Jestli se peroxidu bojíš, tak věř, že nemusíš.:-) Zkoušela jsem ho i na barevné látky a s barvou se vůbec nic nestalo. Ale samozřejmě je vždy lepší ho nejdříve otestovat na malinkém místě, abys měla 100% jistotu. U tenisek, které jsou celé bílé, nic řešit nemusíš.

Tip: Peroxid ti rozhodně nezůstane ležet na poličce. Vyrobíš si z něj univerzální odflekovač na prádlo, který si poradí se skvrnami od ovoce, krve i potu, znovu rozzáříš bílé oblečení nebo vypucuješ spáry.




Méně špinavé boty půjdou vyčistit i samotnou jedlou sodou. Počítej ale s tím, že nevybělí zašlou látku

Jak boty vyčistit jen jedlou sodou?

Postup:

  1. Smíchej 2–3 lžíce jedlé sody s 100 ml vody.
  2. Vzniklou kaši nanes na boty.
  3. Vyčisti je pořádně kartáčem nebo houbičkou.

Pozor, na ruční čištění nepoužívej barevné syntetické houbičky – rády pouští barvu. Kromě kartáče můžeš použít přírodní lufu. 

Jak vyčistit bílé kožené boty


S koženými botami se musí opatrně. Žádná soda, drhnutí kartáčem ani praní v pračce – kůže by se poškodila. Bílé kožené boty proto vyčisti jen
mýdlovou vodou a jemným hadříkem z mikrovlákna. Pak je potřeba nanést péči určenou na kožené boty.

Setkala jsem se ještě s možností vyčistit boty pomocí bílé zubní pasty. Ta by se měla nechat působit a pak setřít mokrým hadříkem. S pomocí jemného zubního kartáčku by měly pustit i šmouhy na podrážce.

Každopádně bílé kožené boty čisti a pečuj o ně pravidelně,

Praní bot v pračce - ano nebo ne?

Já bílé boty v pračce peru a ještě jsem je tím nikdy nezničila. Naopak mají zase krásně zářivou barvu, a tak jim prodloužím život. V pračce ale samozřejmě peru jen ty látkové, kůže by praní nesnesla.

Jestli víš, že jsou tvoje boty choulostivější, nebo chceš mít zkrátka jistotu, že se jim nic nestane, klidně je vyčisti ručně. Pračka je jen urychlovač.

Jak prát boty v pračce?

  • per je vždy samostatně
  • maximálně na 40 °C
  • zvol kratší prací program
  • nastav nízký počet otáček (ideálně do 800).

Můžou boty do sušičky? 

Sušení bot v sušičce je dost problematické a připadá mi i trochu zbytečné, sama je tam proto nedávám. Po umytí je stačí vyplnit zmačkanými novinami, aby získaly zpátky tvar, a nechat uschnout na vzduchu.

Jestli tě honí čas a boty chceš mít suché co nejrychleji, sušičku použít můžeš, ale běž na to opatrně. Ze všeho nejdřív budeš potřebovat speciální držák na boty do sušičky, jinak by se poškodil buben. Boty pak suš vždy na co nejnižší teplotu a krátký program, aby se nerozlepila podrážka. Kožené boty do sušičky určitě nepatří!

Peroxid vodíku a jedlou sodu si můžeš pořídit ve výhodném balení, které ti vydrží pořádně dlouho. V balíčku najdeš i rozprašovač, aby sis mohla vyrobit univerzální odflekovač na všechny zákeřné skvrny.

 

Zpět do obchodu