Jak vyčistit WC bez chemie – návod krok za krokem

Říkáš si, že ten vodní kámen ze záchodu snad nikdy nedostaneš? Jde to. Dokonce i bez chemických čisticích prostředků. Shrnula jsem ti moje osvědčené tipy, díky kterým vyčistíš toaletu rychle a bez stresu. 

1. Odstraň vodní kámen – stačí bílý ocet a kyselina citronová

Kde se usazenina na míse bere? Močový neboli vodní kámen je výsledkem tvrdé vody a zbytků moči. Pokud máš v domácnosti tvrdou vodu, uvolňuje se z ní hořčík a vápník. Minerály pak zůstávají na WC míse a způsobují nepříjemný zápach.


Jak tedy odstranit vodní kámen? V 250 ml teplého bílého octu rozpusť dvě lžíce kyseliny citronové. Nerozpuštěná kyselina citronová by ti totiž nefungovala.

2. Nech působit ekologické prostředky a dočisti

Do připravené směsi namoč hadřík, přilož na vodní kámen a nech působit alespoň hodinu. K dočištění můžeš použít lufu, houbu na úklid. Vyrobená je ze stejnojmenného druhu dýně, takže tě určitě potěší její 100% přírodní původ. Po namočení do teplé vody a promačkání lufa hezky změkne. Spolehlivě s ní záchod vydrhneš a neboj se, nepoškrábe ho. 

Pokud je vodní kámen silnější, pomoz si mechanicky, ideálně tupým předmětem. Dbej na to, ať je z plastu, aby nedošlo k poškození mísy.

Jestli se nachází vodní kámen až vzadu pod vodou, vodu vyber třeba starým hrnkem a pak do mísy opět nalej teplý bílý ocet s kyselinou citronovou. Nech působit a dočisti.

3. Vyčisti prkénko a zbytek toalety

Použít můžeš UNI čistič

Tip: Na provonění celé místnosti přidej do ruličky toaletního papíru pár kapek tvého oblíbeného esenciálního oleje.

Jak udržet záchod čistý

Chceš mít čistý a svěží záchod denně, ale nemáš času nazbyt? Vyrob si domácí WC bomby, které udělají práci za tebe. Potřebuješ:

  • 1 hrnek jedlé sody,
  • 1/4 hrnku kyseliny citronové,
  • pár kapek prostředku na nádobí (ideálně ekologického),
  • pár kapek esenciálního oleje levandule (s antibakteriálními účinky).

Směs dej do silikonových forem a nech odležet alespoň 2 hodiny, aby dobře držely tvar. Můžeš je dát i do mrazáku. 


4 věci, na které při čištění WC nejspíš zapomínáš

1. Čištění WC štětky

Štětku dej pod prkénko, zasypej jedlou sodou a přelij teplým bílým octem. Ocet nemusíš vařit, stačí, když ho ohřeješ. Potom nasypej lžíci kyseliny citronové do mísy, štětku do ní ponoř a nech vše působit.

2. a 3. Podlaha a stěny kolem WC

Povrchy kolem WC vydezinfikuješ peroxidem vodíku nebo bílým octem. Můžeš použít i UNI čistič.

4. Spodní část WC

Nezapomeň ani na spodní část toalety a umyj ji bílým octem. Na pomoc si vezmi lufu.

Jak vyčistit zažloutlé záchodové prkénko

Vytvoř si směs, do které potřebuješ:  

  • 2 lžíce jedlé sody,
  • 1 lžíce 3% peroxidu vodíku.

Směs nanes a nech 30 minut působit. Prkénko následně dolešti bílým octem s vodou.

Jak předcházet znečištění WC

Většina záchodů má glazovaný nebo smaltovaný povrch, vynech proto přípravky, které obsahují chlor a zvol raději čisticí prostředky pro eko úklid. Agresivní chemické prostředky s obsahem kyseliny chlorovodíkové (solné) či chlornanu sodného můžou narušit povrch mísy. Vodní kámen a zbytky moči se pak v těchto místech usazují mnohem rychleji

 

Podívej se na balíček pro ekologický úklid KOMPLET, ve kterém najdeš vše potřebné k návodům, o kterých píšu v tomto článku. Bílý ocet, jedlá soda, kyselina citronová a peroxid vodíku budou šetrné nejen k tvému záchodu, ale i k dalším místům a spotřebičům v tvojí domácnosti.