Jedlá soda vs. soda bikarbona – jaký je mezi nimi rozdíl?

Nenech se zmást. Jedlá soda a soda bikarbona jsou dva různé názvy pro jednu stejnou sloučeninu. Je to jen otázka terminologie. Někdy ji ještě najdeš pod označením bikarbonát sodný – aby těch jmen nebylo málo.

Ať už jedlá soda, soda bikarbona nebo bikarbonát sodný – všechny označují krystalickou chemickou látku hydrogenuhličitan sodný (NaHCO₃). Tento bílý prášek se získává z přírodních usazenin (hornin). Protože jsou ale přírodní zdroje omezené a odbyt veliký, soda se dnes vyrábí.

Soda je vlastně druh soli a naše tělo si ji přirozeně samo vytváří. Používá se i v lékařství, pomáhá totiž proti zánětům a vyrovnává pH. To, že je našemu tělu přirozená, ale neznamená, že ji můžeme jen tak smlsnout na lžičce. Musí se s ní zacházet opatrně.

Využití jedlé sody / sody bikarbony

Nejčastěji jedlou sodu nebo sodu bikarbonu využiješ v kuchyni jako kypřicí prášek. Víš ale o tom, že je taky naprosto skvělá při úklidu?

Z jedlé sody, trošky prostředku na nádobí a pár kapek vody si vyrobíš super účinnou čisticí pastu, která odstraní i odolnou špínu a mastnotu – třeba tu usazenou na digestoři. Tady najdeš na čisticí pastu návod. Se sodou bikarbonou snadno vypucuješ připálený hrnec a zbavíš se pachu třeba z počůraného koberce. To je ale jen zlomek toho, co dokáže.

Podívej se na 13 způsobů, jak jedlou sodu využít při úklidu.

Ale pozor, když uslyšíš o prací sodě, jde už o jinou látku a nemůžeš ji používat stejně jako sodu jedlou. Rozhodně ne v kuchyni! Je opravdu určená pouze na praní, případně na úklid.