5 typů úklidových povah: uklízet se naučí každý

Puntičkář, chronický odkladač věcí nebo systematický pohodář. Úklidových povah může být hodně, dobrý systém ale vyléčí i toho největšího bordeláře. Mluvím z vlastní zkušenosti. Najdi svoji typickou povahu a přečti si, jak jsem vyzrála na chaos, prokrastinaci a získala víc volného času díky udržitelnému úklidu.

1. Puntičkář

Úklid máš dokončený, dopřáváš si zasloužený šálek kávy, ale najednou vidíš nedoleštěnou šmouhu na okně. Rychle odkládáš hrnek a vše doladíš. Nacházíš se v tom? Pravděpodobně jsi perfekcionista, který má oko pro detail a úklidem strávíš i hodiny času, aby vše odpovídalo tvým představám. Ale nevadí ti to. Naopak. Vyžíváš se v tom.
Jen pozor, ať to tak vnímá i okolí. Hrnek po kamarádce nemusíš uklidit v okamžiku, kdy dopije poslední lok čaje. Byla by přece škoda přerušit vaše povídání v půlce věty a špinavý hrneček chvilku počká.

2. Chronický odkladač věcí

Doma máš vesměs čisto. Pravidelně setřeš prach, vyluxuješ, umyješ podlahu a koupelnu. Ale to tvoje ukládání věcí – přehozené oblečení přes židli, chaos v šuplíkách nebo boty povalující se na různých místech v předsíni. Jsi to přesně ty? Hlavně klid. Tohle donedávna sedělo i na mě.
Jakmile se blížila návštěva, všechno jsem rychle někam zastrkala, abych „zahladila“ stopy a nepůsobila náhodou jako bordelářka. Cítila jsem se na prd, nevěděla, co s tím, ale postupně se mi to podařilo změnit.
Z počátku mi pomohly TO-DO listy. Jasný plán ve mně znovu probudil tu malou namotivovanou holku, která chce dostat jedničku s hvězdičkou. Co si budeme povídat, pocit z vyřešeného a odškrtnutého úkolu zkrátka milujeme všichni.
Zkus TO-DO listy taky. Namotivují tě, pomůžou ti systematizovat uklízení a tobě zbyde víc volného času na vše ostatní.

3. Nevyléčitelný bordelář

Uznávám, tohle zní fatálně, ale možná se v tom vidíš. Je to takový horší stupeň předchozí „povahy“. Doma to máš věčně jak po výbuchu, a neřešíš to. Nebo řešíš, ale místo hadru bereš do ruky telefon a voláš paní na úklid. Není za co se stydět, i tohle je možnost. 
Nicméně – já sama se prohlašuju za vyléčenou bordelářku. Takže zlepšit jde i zdánlivě beznadějný případ, pokud jen trochu chceš. V jednom ze starších článků si přečti, jak jsem dřív fungovala a co mi pomohlo to změnit.

 

4. Pohodář

Sem spadáš, pokud máš doma relativně pořádek, v úklidu systém, ale nejde o středobod tvého života. V týdnu pravidelně myješ nádobí (nebo zapínáš myčku), setřeš prach na viditelných místech či vysaješ. O víkendu to obvykle bereš víc z gruntu. Umyješ podlahu, utřeš prach i v hůř dostupných zákoutích, vyměníš ručníky v koupelně.
Pokud jsi navíc minimalista a obklopuješ se menším množstvím věcí, máš vyhráno. Úklid ti pravděpodobně nezabere hodiny času. Nesundáváš totiž z poliček přemíru suvenýrů a doplňků z dovolených a třeba právě utírání prachu máš hotové raz dva.

5. Nárazový šílenec

Nárazový šílenec v sobě kombinuje více typů úklidových povah. Úklid tě nebaví a vždy ho odkládáš do poslední chvíle. Jednou za čas ale potřebuješ získat pocit, že to máš pod kontrolou.
Naběhneš na tu haldu prachu a nepořádku a úklidem strávíš klidně celý den. Vše vypadá perfektně, vydrží to ale jen pár dní, než znovu spadneš do chaosu. 

Jak zvládnout úklid rychle a efektivně

Typy úklidových povah neber jako pevně dané. Možná se v jedné z nich vidíš, možná tě napadlo deset dalších. Tak či tak – asi se shodneme na tom, že ideální stav je, když tě úklid baví nebo aspoň zabere co nejméně času. 
Pokud pojedeš dle TO-DO listů, s pravidelností přijde i rutina. A bude tě to bavit o to víc, když si vezmeš k ruce spolehlivé pomocníky – začni používat čisticí prostředky pro eko úklid, které vyčistí i špínu, u které to vzdáváš.