Ahoj, já jsem Katka, vyléčená bordelářka.

Ano, i takto bych se Vám mohla představit.
 

Spousta kamarádek mi často říká: „Ale zas to nepřeháněj, jaká bordelářka, vždyť ty jsi měla vždycky čisto.“
No jo, ale to jste u mě doma nesměli otevřít žádnou skříň nebo šuplík.
Měla jsem totiž skvělou taktiku na to, jak udržet doma pořádek. Pěkně to všechno někam zastrkat, hlavně aby nic nebylo vidět a nikdo nepoznal, že ten pořádek vůbec nemám pod kontrolou.

 

A co mi přebývalo k tomu, abych zvládla udržet pořádek?
Především:

  • Chaos a zmatek
  • Spousta prokrastinace 

Ano, musím Vám to přiznat. Dřív jsem svou volnou chvilku trávila většinou na mobilu. Toho volného času se dvěma malými dětmi zas až tolik není, ale když už se nějaký naskytl, určitě jsem nešla raději vyprat pračku. Koukla jsem na internet, co se děje nového ve světe, u nás, na FB, na instagramu a za těch 10 min co jsem třeba mohla vyskládat myčku nebo povysávat, jsem neudělala vůbec nic. ZERO!

A jako bonus k tomu jsem ze sebe měla špatný pocit. Že nemám doma nic hotového, že nic nestíhám (chápete ten paradox, jo? Jsem na mobilu, ale nestíhám…), že ani nevytvářím nějakou hodnotnou činnost. Něco, co mě bude naplňovat, něco z čeho budu mít radost.

Ano, starám se doma o děti a o domácnost (se kterou jsem spíš bojovala), ale měla jsem pocit, že potřebuji něco víc. Dny plynuly a já to nechávala být. Jak by řekl můj muž: „Nechávala jsem to vyhnít.“

Vždy večer jsem usínala opět se špatným pocitem. Byla jsem unavená a netěšila jsem se na zítra, protože jsem věděla, že to zas nebudu stíhat a budu se v tom nepořádku jen plácat a protože nevím co dřív, mobil to jistí.

uklid-pro-klid-neporadek

 

Pak naopak přišel den kdy jsem si řekla: „Tak a dneska to tady uklidím. Ode dneška už tady bude jen pořádek.“

Jenže když neděláte úklid systematicky, co asi tak může vzniknout?

Ano hádáte správně, vznikne ještě vetší chaos. Honem vyprat pračku, ale ne jednu, ale minimálně čtyři, vysát, vytřít, uklidit hračky, poskládat prádlo do skříně, ale ne to už nestíhám, už zase zvoní pračka, že má vypranou další várku. Prádlo tak odložím na komodu a do skříně ho dám večer nebo až zítra.

uklid-pro-klid-foto-blog

Do toho všeho nervózní děti, protože jsem na ně vůbec neměla čas. Dožadovaly se mé pozornosti, ale já opět nestíhala a byla jsem z toho protivná, unavená a naštvaná.

A jaký jsem ze sebe měla pocit na konci dne? Byla jsem zoufalá, naštvaná sama na sebe, že ani dnes to zase nevyšlo.

Naštěstí jsem se nevzdala, to my maminky neděláme. 
bojovala s tím dál. Snažila jsem se tomu zatracenému úklidu přijít na kloub.

A…já na to přišla. Hurá! Dvě věci: systém a rutina.

Lehce se to takto napíše nebo řekne: „Když chcete mít doma pořádek stačí dodržovat dvě základní věci systém a rutinu.“ Parádní věta, úplně jak z nějaké učebnice, kterých jsme každá přečetla stovky.

Říkáte si: „Aha, ok, ale co dál, když nemám zaběhlý ani systém ani rutinu, tak mi tato poučka k ničemu není.“

Máte pravdu, tyhle dvě slova Vám samy o sobě čistý a uklizený domov nevytvoří.

Kde začít, aby u Vás doma vznikl nějaký systém?

Zpočátku mi k tomu pomáhaly TO-DO-LISTY. Musela jsem mít jasně dané a sepsané co každý den chci udělat. A taky mě seznam úkolů nutil něco dělat, i když se mi nechtělo a měla jsem spoustu výmluv. Jako třeba že tu pračku každý den, přece nemusím prát a ty hračky na zemi zvládnu taky ještě párkrát překročit.

to-do-list-foto

Byla jsem díky seznamu úkolů namotivovaná, jak malá holka v první třídě, která chce mít samé jedničky. Mým cílem byl zeleně vyplněný To Do List hlavně žádné křížky. 

Zabralo to.

A díky To Do Listu, přišla i rutina.

Dané činnosti jsem opakovala pravidelně, každý den. Tak dlouho, že teď na ně žádný seznam úkolů už ani potřebuji. Mám je pevně vryté pod kůží. 

A hlavně! K rutině a systému se přidal ještě takový super BONUS a tím je volný čas. Který můžu věnovat rodině, svému podnikání, koníčkům a čemukoliv co mě zrovna baví.

Systém a rutina Vám nepřinese pouze uklizený domov, ale také více času na vše co máte ráda.

A k čemu byste využila svůj volný čas Vy?

To Do List, který jsem pro Vás připravila se jmenuje: 10věcí, které je potřeba udělat každý den, aby Váš domov zůstal čistý i s dětmi“.

Pro lepší orientaci v TO-DO-LISTU, podporu i inspiraci ode mě, ale i od ostatních maminek, se přidejte do uzavřené FB skupiny Úklid pro klid zde.

A určitě doporučuji začít i s mým ekologickým startovacím balíčkem, který vám úklid ještě zpříjemní! 

622A8073

Zpět do obchodu