Pětiminutovka aneb 5 minut, které vám změní život

Jak si správně vytvořit návyk za 5 minut?

Už hrozně dlouho se k něčemu odhodláváte a ne a ne začít? Pořád to odkládáte a vždy najdete nějakou výmluvu proč to zrovna dnes nejde?
Odkládání některých věcí je celkem přirozený jev. Váš mozek vyhodnocuje všechny pro a proti dané situace nebo činnosti. A i když víte, že by bylo dobré s tím začít, někde hluboko uvnitř vás se vám do toho vůbec nechce. A přikláníte se pak spíše k těm negativním myšlenkám, a to sice proč to neudělat?

Pomalounku, polehounku.

Dřív, když mě čekal nějaký větší úkol, jako je třeba úklid garáže, třídění oblečení, vytřídění různých nepořádných šuplíků nebo jen vyklizení ledničky, tak jsem to neustále odkládala.
Kromě lenosti, mě v tom odložit úklid na jindy podporoval taky čas.
„Přece nebudu uklízet spížku/skříně/garáž/cokoliv (doplňte si dle sebe), vždyť mi to zabere hromadu času. A to si nemůžu s dvěma dětma vůbec dovolit.“

Dobrá výmluva, že?
Taky by vám taková stačila k tomu odložit to na jindy? Mně naprosto.
Pak jsem si ale uvědomila jednu zásadní věc.
„Proč bych to musela stihnout za jeden den? Vždyť si ten velký úklid můžu rozložit do několika malých částí.“
To už se člověk k úklidu přemlouvá o něco jednodušeji, když ví, že tomu nemusí obětovat půlku soboty nebo dokonce celý víkend.

 

Pro vytvoření nového návyku je fajn začít pěkně zlehka. Ani ten nejodhodlanější člověk, který má obrovskou motivaci a chce začít třeba běhat, taky hned neuběhne maraton. Musí začít pomalu a zvolna. Nejdříve střídá chůzi s během a postupně přidává kilometr po kilometru. Až je schopen těch kilometrů uběhnout třeba deset.  A pokračuje vytrvale dál, nepřestává běhat, až doběhne k tomu vysněnému maratonu. V našem případě k tomu pořádku v domácnosti.

maraton

 

Taky často děláte tu chybu, že když už se do něčeho pustíte, jdete do toho až moc naplno? V tomto tempu ale nevydržíte příliš dlouho.
 

Snažíte se uběhnout ten maraton za každou cenu, bez tréninku, a pokud možno co nejrychleji. Síly však ubývají a vám to dává hodně zabrat, sotva motáte nohama a pak už nemůžete ani o krok dál. Mnohdy ani nedoběhnete do cíle, rozuměj nedoděláte úklid do konce. Skončíte někde v půlce a kolem toho zbytku chodíte zase několik měsíců s naprostým odporem a znechucením.

A po takové zkušenosti už většinou žádný další maraton běžet nechcete. A není se čemu divit.

Pokud chcete začít něco dělat s nepořádkem kolem sebe. Nemůžete za jeden den uklidit celý byt/dům a přeskládat celou domácnost. Za prvé byste to za den nejspíš ani nestihli a za druhé byste se do podobného úklidu zase dlouho nepustili.

5timinutový úklid každý den.

Už půl roku se chystáte vyklidit spižírnu? Nic se tam nevejde a když si chcete vzít z police mouku, vypadne na vás plechovka s fazolemi? A taky se občas stane, že z ní vyletí i nějaký brouček?
Je nejvyšší čas se na to vrhnout!!!
Ale zkuste to tentokrát jinak. Pěkně pomalu, hlavně nepřepálit start.
Je dobré začít tím, že každý den 5 minut uklízíte nějakou kritickou zónu. Třeba  polici s moukou a cukrem. Zítra to bude police s kompoty. 

stopky

Stanovte si takzvané uklízecí 5timinutovky. Každý den si nastavíte na mobilu stopky a vrhněte se na tu vaši kritickou zónu. Může to být spížka, skříň v předsíni, šatník, koupelna, cokoliv co vás doma už tak dlouho tíží a co stále odkládáte.

Budete koukat, co se dá stihnout za 5 minut. Uděláte docela dost práce a hlavně vám to nezabere celý den, nebude vás to obtěžovat a postupně tak budete plnit to, co už několik měsíců necháváte na jindy.

Za týden nebo 10 dní, pak bude spížka celá uklizená. Ano, nebude to hned, ale vzpomeňte si na toho maratonského běžce, taky nezačínal běhat hned celý maraton.

Takto můžete pokračovat dál každý den po 5ti minutách zase s jiným úkolem.

622A8073

Můžete se vrhnout na cokoliv…Skříně, koupelna, třídění knih, dokumentů, pořádek v psacím stole atd. Stačí 5 minut denně a váš domov během několika měsíců krásně prokoukne.
A nejen, že se v něm budete cítit lépe. Tu změnu pocítíte i uvnitř sebe, protože to, čím se obklopujete, to z vás také často vyzařuje. A pokud vás obklopuje chaos a zmatek, nemůžete vyzařovat klid a pohodu.

Super tip na skládání oblečení dle Marie Kondo najdete u mě na instagramu nebo na FB.

Tuhle 5timinutovku si můžete připsat do mého To Do Listu, který jsem pro vás přichystala. Abyste ji měli každý den na očích a nemuseli na ni myslet, To Do List vám ji připomene.

A pozor, strategii 5ti minut můžete použít na více věcí ve svém životě. Chcete začít cvičit, ale nemůžete se k tomu odhodlat? Chcete víc číst, ale myslíte si, že na to nemáte čas? Chcete se učit angličtinu?

Zkuste to jen 5 minut každý den.

Uvidíte, že tento 5ti minutový návyk vás může posunout dál v mnoha ohledech.

Důležitá poznámka na konec. 5timinutovku je potřeba opakovat každý den, alespoň měsíc v kuse. Teprve pak vzniká návyk a schopnost v něčem pokračovat i nadále. Ale o tom víc zase příště. 

Zpět do obchodu