Chemické čisticí prostředky čistírně odpadních vod škodí: jak je nahradit?

Vybíráte domácí čističku odpadních vod, nebo jste ji zrovna nainstalovali? Možná si říkáte, jak si rozumí s chemickými čisticími prostředky. Co si budeme povídat, společnou řeč úplně nenachází. Vyhněte se jim, pokud čističce nechcete uškodit hned po tom, co ji uvedete do provozu. Čím ale klasické prostředky nahradit a jak si vyrobit univerzální ekologický čistič? Čtěte v článku.

Špinavou práci odvádí užitečné bakterie, nezahubte je

Proč si čistička s běžnými prostředky netyká? Probíhají v ní totiž biologicko-mechanické čisticí procesy. Odpadní vody nejdřív vtečou do usazovací nádrže, kde se mechanicky přečistí hrubé nečistoty. V další fázi je to o bakteriích. Mikroorganismy si poradí se znečištěním vody s účinností 95 až 98 %. To docela ujde, co? Potvrzuje to také fakt, že s vodou můžete zalévat okrasné dřeviny, trávník nebo ji vsakovat do podloží či vypustit do vodoteče.

Tomuhle fakt fandím, i když domácí čističku nemám. Žiju ve městě, kde jsem napojená na veřejnou kanalizaci, ale díky tomu, že už nějaký ten pátek aktivně řeším ekologický úklid, mi tyhle věci nejsou jedno. 

Na čističku byste měli myslet, i když jdete „jen“ mýt umyvadlo. Mám pro vás proto pár tipů, co používat, a co ne.

Těmto prostředkům se vyhněte obloukem

Vezmeme to pěkně popořádku. Pokud si zrovna říkáte, že rychle „přejedete“ umyvadlo běžným čistícím prostředkem, zase ho vraťte do poličky. Nejhorší pro čističku jsou:

  • klasické tablety do myčky a prací prostředky,
  • dezinfekční přípravky s chlórem,
  • chemické čisticí prostředky na záchod, koupelnu nebo kuchyni.

První místo škodiče vyhrává chlór, kvůli kterému se užitečné bakterie odebírají do věčných lovišť. S tím se pojí jeden nepříjemný problém – zápach. A to fakt nechcete. Řešila jsem to jednou s kamarádkou, která netušila, co s tím. Věřte mi, že řešení chtěla najít rychle nejen ona, ale i její sousedé.

Teď vás vůbec nepodezřívám, ale zmínit to musím – odličovací tampony a jiné hygienické potřeby nepatří do záchodu. To jen pro pořádek, ať to tu shrnu fakt kompletně. Třeba i takové dětské vlhčené ubrousky… sama vím, jaký je to s dětmi blázinec, ale, zkrátka, vždycky se trefte do koše. Smradlavý odpad za chvilku vynesete, zapáchající čistička je větší problém.


Jaké prostředky tedy v kombinaci s čističkou používat?

Jasně, že jsou to čisticí prostředky bez chemie. A jako bonus je eko úklid daleko levnější než ten klasický. Někdy stačí používat základní suroviny, které máte nejspíš doma. 

Kromě ekologických tablet do myčky, šamponů a prostředků na mytí nádobí navíc nepotřebujete další desítky nových produktů na úklid a díky tomu šetříte. Já sama pracuju nejčastěji pouze s
bílým octem, kyselinou citronovou a jedlou sodou.

Z těchto „ingrediencí“ si za pár minut vyrobíte univerzální čisticí prostředek (návod najdete pod odkazem), který využijete od kuchyně přes koupelnu až k leštění různým povrchů a oken. Pokud ještě přidáte pár kapek esenciálního oleje, máte hezčí vůni než u klasických prostředků.

Mrkněte na můj ekologický startovací balíček, kde najdete všechno pohromadě a pusťte se do šetrného, ale účinného úklidu. Klidně, i když nemáte čističku. Tyto ekologické vychytávky ve finále vyčistí i tu nejzažranější špínu, a pokud ještě trochu pochybujete, podívejte se na moje návody na Instagramu a před/po fotky lidí, kteří už v ekologickém úklidu jedou také.


Zpět do obchodu