Co je lufa a jak ji využít na pět způsobů

Snažíš se žít trošku víc ekologicky a hledáš způsoby, jak postupně nahradit zbytečný plast a chemii přírodními alternativami? Pak by ti lufa rozhodně neměla uniknout! Nahradí totiž hned několik potřeb v domácnosti a svými vlastnostmi je dokonce strčí do kapsy. Pojď se podívat na pět způsobů, jak lufu využít, a hned několik důvodů, proč si ji zamiluješ.

Co je lufa

Lufa je druh dýně. Přesněji jde o popínavou tykvovitou rostlinu původně z tropů. Dnes už se ale pěstuje skoro po celém světě. V Asii a Africe, kde je lufa doma, ji často dávají do jídla – stejně jako my třeba cuketu. Už ve starém Egyptě ale znali její skrytou sílu i mimo kuchyni. Kolují zmínky, že se s ní zkrášlovala dokonce i Kleopatra.

Když se totiž plody lufy správně usuší, z vláken se dají vyrobit všestranné houby na úklid i očistu těla. Při jejich výrobě není potřeba vůbec žádná chemie, a tak jsou 100% přírodní. Svými vlastnostmi navíc předčí všechny své syntetické příbuzné.

Lufa

5 způsobů, jak lufu využít

Chceš houbu z lufy vyzkoušet? Poslouží ti hned na pět způsobů:

  • Mytí nádobí – asi nejoblíbenější je lufa na nádobí. Spolehlivě ho vydrhne, aniž by cokoliv poškrábala.
  • Úklid domova – s lufou umyješ celou koupelnu nebo vyčistíš jakýkoliv povrch. Dřevo, nerez, plast – co tě napadne.
  • Očista těla – lufa nahradí i klasickou žínku, kterou používáš ve sprše. Na pokožce je moc příjemná.
  • Lufa pro peeling a masáž – díky trošku drsnější struktuře pomáhá lufa z kůže jemně odstranit odumřelé kožní buňky a hezky ji prokrví. Taková masáž pomáhá i na celulitidu. Lufa je navíc antialergenní, a tak nepodráždí ani citlivou pleť. 
  • Lufa do sauny – jestli chceš peeling s lufou posunout ještě dál, vezmi ji s sebou do sauny. Prokrvení a účinky na celulitidu tak budou ještě silnější a tvoje pokožka bude jen zářit.

Jen si nezapomeň vždy na tělo schovat jednu houbu z lufy zvlášť. Ať ji máš pořád hezky čistou.

Až budeš lufu držet v ruce, nejspíš tě překvapí, že je dost tvrdá. Stačí ji ale jen namočit do vody a párkrát zmáčknout. Houba nabobtná a do pár minut hezky změkne. V teplé vodě to půjde ještě rychleji.


Proč si lufu naprosto zamiluješ?

Co je přírodní, to je méně účinné nebo dlouho nevydrží. Taky sis to myslela? U lufy to vůbec neplatí. Právě naopak! Výhod má hned několik:

  • Nedrží v sobě bakterie a neplesniví – tedy pokud ji necháš po každém použití uschnout. Máčení ve dřezu jí nesvědčí. Proto má naše lufa taky praktickou šňůrku na pověšení.
  • Nezapáchá – to ti určitě udělá radost. Sbohem nevábně vonící houbičky!
  • Dlouho vydrží – a to opravdu dlooouho. Když necháš lufu po každém použití usušit, bude ti sloužit klidně i tři až pět měsíců. Můžeš ji používat, dokud se nerozpadne.
  • Je 100% přírodní – žádná chemie, žádný zbytečný odpad. Až lufa doslouží, klidně ji hoď na kompost nebo do bio odpadu. Jen si představ, kolik bychom ušetřili odpadu, kdyby všichni místo syntetických houbiček používali lufu!

Občas můžeš houbičku taky vyprat až na 90 °C. Zbavíš ji tak všech nečistot a zase jí o chlup prodloužíš život. Tedy když ji pak necháš pořádně proschnout.;-)

Lufu si můžeš i vypěstovat

Máš zahrádku a chtěla by sis lufu zkusit vypěstovat? Tak mysli na to, že je opravdu teplomilná a potřebuje hodně slunce. Nemusí přežít ani mírný mrazík. Ideální je pro ni proto skleník nebo alespoň jižně orientovaná zeď.

Předpěstovat sazeničky je potřeba už v březnu v teple. Plody lufy ke snězení se pak sklízí jen týden po opylení. Později už dužina tuhne. Z lufy uvaříš třeba lečo, zapečeš ji jako cuketu, přidat ji můžeš do dušené zeleninové směsi nebo i naložit podobně jako okurky. Receptů z lufy je spousta.

Pro výrobu žínek pak lufu sklidíš v říjnu nebo listopadu. S tím je ale v našich podmínkách trochu problém, protože nesmí zmrznout. Pokud se zadaří a lufu sklidíš, pak už ji stačí namočit do vody. Slupka s dužinou se oddělí a zůstane pletivo, které usušíš na slunci.

Pěstování není tvoje disciplína nebo to nechceš nechat náhodě? Pořiď si balení tří kousků lufy u nás v e-shopu a už do tří dnů ji máš doma. A jestli chceš uklízet ještě šetrněji, koukni na čisticí prostředky pro eko úklid.

Zpět do obchodu