Použitý kuchyňský olej do záchodu nepatří. Jak ho správně recyklovat?

Říkáš si (nejen) po svátcích, jak se zbavit přesmaženého oleje? Přepálený tuk dál nevyužiješ, jedná se totiž o odpad, který ovšem nepatří do výlevky nebo záchodové mísy. Zjisti, jak s ním správně naložit, aby ti poděkovalo i životní prostředí.

Jak správně zlikvidovat či recyklovat olej z kuchyně

Ve srovnání s okolními zeměmi jsme na tom v ČR s tříděním odpadu dobře, nakládat s přepáleným olejem ale moc neumíme. Ruku na srdce – kolikrát skončil použitý olej ve dřezu nebo v záchodové míse i u tebe doma?

Pokud ho totiž bezmyšlenkovitě liješ do výlevky, trpí životní prostředí i odpadní systém. Tuk se v trubkách rychle ochladí, ztuhne a nabalí na sebe nečistoty. Tato hmota pak může celý systém ucpat. 

Před pár lety se to stalo Londýně, kde vytáhli z kanalizace tukový masiv, který měřil 250 metrů a vážil 130 tun. Vědci díky průzkumům zjistili, že nejvýraznější zastoupení v této hroudě (téměř 90 %) měl právě tuk z kuchyně.

Olej bezpečně zlikviduj nebo recykluj. Možností máš několik:

1. Sběrné místo nebo kontejner na použitý olej

Sběrné místo nebo třídicí nádoba na jedlý olej a tuk jsou nejjednodušší způsoby, jak můžeš zlikvidovat (i velké množství) přepáleného oleje.

Od ledna 2020 navíc všechny obce povinně zajišťují sběr jedlých olejů a tuků. Jestli nevíš, jak to funguje v místě tvého bydliště, informuj se na obecním nebo městském úřadě na odboru životního prostředí. Nasměrují tě, kam použitý kuchyňský olej zanést.

Pokud už myslíš na přírodu a uklízíš ekologickými čisticími prostředky, schovej si po vypotřebování nádoby od bílého octu a peroxidu vodíku, které použij na přesmažený olej.

Tuky totiž můžeš recyklovat do běžné plastové nádoby. Vždy je vlij přes trychtýř, ať olej neskončí tam, kde nemá. Doplňuj ho do nádoby postupně po každém smažení. Jakmile je plná, zašroubuj ji a vydej se do nejbližšího sběrného dvora nebo k třídicím místům – popelnice na olej mají obvykle černou barvu s příslušným označením.

Nádoba od peroxidu vodíku se ti vejde i do popelnice s praktickým vhozem, které se nemusíš ani dotknout.
Zdroj obrázku kontejneru: cenyprizemi.cz

Nádobu od bílého octa do ní nenasoukáš, popelnici musíš odklopit nebo nádobu vyhoď do většího kontejneru s víkem.
Zdroj obrázku kontejneru: p-henkel.de


2. Kompost

Pokud bydlíš v domě se zahradou, je to snadnější, než si myslíš. Olej totiž můžeš zlikvidovat přímo tam – na kompost. Jen pozor, zbavuj se pouze malých zbytků z pánve. Olejová nálož (například z fritézy) by mohla kontaminovat půdu nebo podzemní vodu.

Olej smíchej ideálně se suchým savým materiálem, jako jsou piliny, kartonový papír nebo ubrousky. Nikdy ho na kompost nevylévej jen tak, bez těchto materiálů. 

Jestli
žiješ v bytě, malé množství tuků z pánve můžeš vsáknout i do papírové kuchyňské utěrky a hodit do směsného odpadu.

Není to tak složité, co?

3. Výkupny rostlinného oleje 

Pracuješ v gastru, nebo máš prostě větší spotřebu tuků u sebe doma? Existují také výkupny rostlinného oleje. Podívej se na internet, jestli máš nějakou v okolí. Olej vykupuje například i Makro. 

Co se děje s recyklovaným olejem dál?

Abys věděla, proč stojí za to myslet na recyklaci, podívej se na pár příkladů využití recyklovaného kuchyňského oleje:

    • Výroba biopaliv – používá se jako surovina při výrobě biopaliv, jako je například biodiesel, bioethanol, bioplyn.
    • Výroba mýdel – dle analýz mýdlo neztrácí na kvalitě, i když je vyrobeno z použitého kuchyňského oleje.
    • Výroba tepla a elektrické energie

Jak vidíš, recyklace přepáleného oleje není tak složitá. A pokud potřebuješ uklidit kuchyni po smažení oblíbených dobrot, pořiď si ekologické čisticí prostředky, které ti dál poslouží jako nádoby na použitý olej.

Tak žij ekologicky naplno. :-)

Zpět do obchodu