Jak vyčistit pračku octem a kyselinou citronovou

Máš pocit, že vaše pračka nějak nevábně voní? Možná už ani nepere jako dřív? Tak to je nejvyšší čas jí dopřát pořádnou očistu! Ukážu ti, jak jednoduše a ekologicky vyčistit pračku jen s octem a kyselinou citronovou. Vyčistíme buben pračky, zásobník i filtr a prádlo bude zase krásně čisté a voňavé jako dřív. 

Jak často a proč vůbec pračku čistit?

Jednoduše proto, aby pračka spolehlivě prala a vydržela dlouho sloužit. Ideální je čistit pračku jednou za měsíc. S tímto snadným návodem to naštěstí není žádná řehole.

Proč ale tak často? Protože pračku taky často používáme. Zbytky pracího prášku a aviváže, tvrdá voda a vlhkost z ní dělají ideální místo pro usazování vodního kamene, bakterií a plísní. Výsledkem je pak špatně vyprané prádlo a taky nepříjemný zápach.

3 kroky, jak vyčistit pračku octem a kyselinou citronovou

Kromě bílého octa a kyseliny citronové budeš potřebovat ještě lufu (nebo jinou houbičku) a pár hadříků. Vyčištění bubnu, zásobníku i filtru pračky zvládneš za 15 minut. Tak jdeme na to!

Ještě lufu neznáš? Pak si určitě přečti náš článek Co je lufa a jak ji využít na pět způsobů.

1. Čištění zásobníku pračky 

  1. Zásobník z pračky vyndej. Buď je v něm tlačítko, které po zmáčknutí šuplík uvolní, nebo ho stačí nadzvednout a půjde ven sám.
  2. Zásobník dej do umyvadla a celý ho postříkej UNI čističem – bílým octem smíchaným s vodou v poměru 1:4. Pak zásobník vydrbej houbičkou.
  3. Jestli je na něm usazeno hodně nečistot a vodní kámen, bude potřeba vzít si na pomoc kyselinu citronovou. Dvě lžíce kyseliny rozpusť ve 3 dcl teplého bílého octa. Do roztoku namoč hadr, přilož ho na vodní kámen a nech alespoň půl hodiny působit. Pak zásobník vypucuj lufou a na záhyby si vem starý zubní kartáček.
  4. Nezapomeň vyčistit taky otvor v pračce, odkud si zásobník vytáhla. Vem si na pomoc opět UNI čistič a houbičku se starým zubním kartáčkem.

Víš, že zásobník jde u novějších praček i rozebrat, a tak ti čištění půjde snadněji? Koukni na moje video na Instagramu, kde mám pro tebe celý návod, jak vyčistit zásobník pračky.

2. Čištění filtru pračky

  1. Otevři tajná dvířka dole na pračce a nejdříve z hadičky vypusť přebytečnou vodu.
  2. Pak odšroubuj sítko a vyčisti ho pod tekoucí vodou. Na pomoc si můžeš vzít UNI čistič (1 díl bílého octu, 4 díly vody).
  3. Mokrou houbičkou vyčisti taky otvor, ze kterého si sítko vytáhla.
  4. Pak už stačí sítko našroubovat zpátky, zavřít dvířka a máš hotovo.

Tady mám pro tebe video návod, jak vyčistit filtr pračky.

3. Čištění bubnu pračky

  1. Nejprve odstraň z bubnu a záhybů na dveřích a těsnění všechny vlasy a jiné nečistoty.
  2. Jestli je těsnící guma okolo otvoru pračky hodně špinavá, nebo si v ní dokonce hoví plíseň, namoč hadříky do bílého octu, nasoukej je do těsnění a nech 15 minut působit. Pak těsnění vypucuj lufou.
  3. Jestli vypadá těsnící guma ok, stačí ji postříkat UNI čističem z bílého octu a vody v poměru 1:4 a utřít hadříkem.
  4. Do těsnění pračky a do bubnu nasypej 2–3 lžíce kyseliny citronové a zapni ji na krátký prací režim s teplotou alespoň 60 °C.

Tady je video návod, jak vyčistit těsnění v otvoru pračky, kde uvidíš, jak na to.

Návod na čištění pračky octem
Jak vyčistit pračku od zápachu?

Očista, kterou jsme si popsali výše, pračku v naprosté většině případů zápachu zbaví. Jestli ti ale připadá, že je pořád cítit, zkus jí ještě pěkně zavařit a vyprat v ní hadry nebo jiné nenáročné prádlo na 90 °C.

Důvodem nevábné vůně může být taky odtoková hadice, ve které se v záhybech můžou držet nečistoty a vznikat tak plíseň. Zkus ji odmontovat, vydezinfikovat peroxidem vodíku a pořádně propláchnout. Když nebude zbytí, tak ji vyměň za novou.

Jednoduché tipy, aby pračka vydržela déle čistá

Na závěr mám pro tebe ještě pár tipů, které tě nebudou stát žádnou námahu, ale pračku pomůžou udržet déle čistou.

  • Per pravidelně na vyšší teploty, alespoň 60 °C, ať se z pračky vyplaví nečistoty.
  • Místo aviváže používej bílý ocet, aviváž totiž ráda tvoří usazeniny. S bílým octem bude prádlo nádherně měkké a když do něj přidáš ještě pár kapek esenciálního oleje, tak i příjemně voňavé.
  • Po doprání nech pračku vždycky otevřenou, ať se nezapaří buben. Pootevřený nech i zásobník. Ve vlhku se daří plísním.
  • Těsnění na dvířkách pračky čisti po každém praní. Stačí vzít hadřík a těsnění s ním vytřít, když je ještě mokré. Špína se tak neusadí.

Půjdeš s námi na čištění pračky ekologicky? Bílý ocet i kyselinu citronovou doma využiješ na spoustu způsobů. Na Instagramu mám pro tebe pořádnou nálož video návodů, jak uklidit celou domácnost. Šetrně, účinně a ekologicky.